Regimul sancționator al deturnării licitațiilor publice

Când companiile se înțeleg, în mod secret, să crească prețurile ori să scadă calitatea produselor sau a serviciilor pentru clienţii care doresc să achiziţioneze produse ori servicii prin intermediul unei licitaţii vorbim de trucarea/fraudarea licitaţiei (licitaţie frauduloasă).

Noul Cod penal la articolul 246 definește deturnarea licitațiilor publice ca fiind ”fapta de a îndepărta, prin constrângere sau corupere, un participant de la o licitaţie publică ori înţelegerea între participanţi pentru a denatura preţul de adjudecare”. Această infracțiune se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani.

Când companiile se înțeleg, în mod secret, să crească prețurile ori să scadă calitatea produselor sau a serviciilor pentru clienţii care doresc să achiziţioneze produse ori servicii prin intermediul unei licitaţii vorbim de trucarea/fraudarea licitaţiei (licitaţie frauduloasă). Prin organizarea licitațiilor, autoritățile contractante doresc să obțină prețul cel mai bun. Atunci când companiile concurează, autoritățile contractante pot obține prețuri mai mici sau calitate mai bună și inovație.

Citeste tot articolul aici